MediaUBunibuc

Duminică, 26 aprilie 2015

Sunteţi aici: Ştiri Ştirile Universităţii Omagiul dedicat academicianului Eugen Simion

Omagiul dedicat academicianului Eugen Simion

Email Imprimare

Marți, 28 mai 2013, Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti organizează o manifestare cu caracter omagial dedicată academicianului Eugen Simion, cu prilejul împlinirii vârstei de 80 de ani. Vor lua cuvântul conf. dr. Daniel Cristea-Enache şi conf. dr. Paul Cernat pentru a omagia personalitatea prof. Eugen Simion şi contribuţia sa prodigioasă din câmpul criticii şi istoriei literare. Evenimentul va avea loc începând cu ora 12:00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultăţii de Litere (Str. Edgar Quinet, nr. 5-7).

Figură marcantă a Literelor bucureştene, de care îl leagă o carieră didactică de cinci decenii, Eugen Simion s-a născut la 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca, judeţul Prahova. A urmat între 1952-1957 cursurile Facultăţii de Litere, pe care le-a absolvit ca şef de promoţie, având ca magiștri pe Tudor Vianu, Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti, J. Byck care îi vor marca traiectoria intelectuală. Pasiunea pentru critica literară şi-o descoperise însă din perioada liceului prin contactul cu studiile lui Garabet Ibrăileanu şi, mai cu seamă, Eugen Lovinescu, căruia îi va consacra mai târziu o carte de referinţă. Încă din ultimul an de facultate lucrează, sub îndrumarea lui Perpessicius, la  proiectul de editare critică a operei lui Eminescu. După absolvirea facultăţii, este, pe rând, redactor la revista „Gazeta literară” (1962-1968), lector universitar la Facultatea de Litere (1964-1971), conferenţiar (1974-1990), lector invitat la Universitatea Sorbona din Paris (1970-1973), profesor universitar (din 1990). În 1993 devine membru al Academiei Române, for pe care îl prezidează vreme de opt ani (1998-2006). În prezent, este director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” şi preşedinte al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA), înfiinţată din iniţiativa sa.

Eugen Simion a publicat peste 3.000 de articole şi studii în reviste literare şi culturale şi peste 18 volume de critică şi istorie literară. Este coordonatorul colecţiei „Operelor fundamentale”, editată de Academia Română şi de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă. A iniţiat şi coordonat proiecte ale Academiei Române precum: „Dicţionarul general al literaturii române”. A fost distins cu cinci premii ale Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei Române, Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce; Legiunea de onoare a Franţei; titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi româneşti. În 2010 a obţinut Premiul naţional de istorie şi critică literară „Petru Creţia”, acordat pentru facsimilarea manuscriselor lui Mihai Eminescu.

Invitaţii care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului omagial, Daniel Cristea Enache şi Paul Cernat, sunt cadre didactice la Departamentul de Studii literare al Facultăţii de Litere.

Evenimentul se înscrie în suita de manifestări culturale consacrate împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Şcolii Superioare de Litere în 1863.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com