MediaUBunibuc

Luni, 27 aprilie 2015

Sunteţi aici: Ştiri Ştirile Universităţii In memoriam acad. prof. dr. doc. Eugen Segal

In memoriam acad. prof. dr. doc. Eugen Segal

Email Imprimare

Profesorul Eugen Segal, membru al Academiei Române, strălucit reprezentant al şcolii de Chimie Fizică de la Universitatea din Bucureşti, s-a stins din viaţă la 9 octombrie 2013.

Născut la 23 mai 1933, a urmat liceul la Iaşi şi apoi Facultatea de Chimie a Universității din Bucureşti, specializarea Chimie Fizică. Din 1955 şi-a început cariera universitară ca preparator în Catedra de Chimie Fizică a universităţii bucureştene. Doctor în ştiinte din 1964, sub conducerea acad. prof. Ilie Murgulescu, şi-a desfăşurat întreaga activitate în cadrul acestui colectiv, parcurgând pe rând toate treptele ierarhiei universitare, devenind profesor în 1969. A dezvoltat şi iniţiat în această calitate cursuri şi direcţii noi de cercetare: Cinetică chimică heterogenă izotermă şi neizotermă, Chemosorbţie şi cinetica reacţiilor catalitice heterogene, direcţii în care a îndrumat şi format peste 20 de doctoranzi, în spiritul onestităţii şi rigorii ştiinţifice, contribuind astfel la dezvoltarea Chimiei Fizice în cadrul catedrei, dar şi în alte centre universitare din ţară (Timişoara, Arad, Galaţi).

Personalitatea ştiinţifică a profesorului Eugen Segal, ilustrată de peste 500 de articole, 12 brevete de invenţie, 10 cărţi şi manuale, peste 1600 de citări în literatura de specialitate, este unanim recunoscută şi apreciată în ţară şi în străinătate, fiind onorată cu numeroase premii şi distincţii: Membru al Academiei Române (corespondent ‑ 1991, titular ‑ 2001), Ordinul Naţional STEAUA ROMÂNIEI în grad de cavaler ‑ 2003, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest, Timişoara ‑ 1999, Diploma de excelenţă a Universităţii din Bucureşti ‑ 2003, Premiul OPERA OMNIA al CNCSIS pentru întreaga activitate ştiinţifică ‑ 2003 etc.

Valoarea şi originalitatea contribuţiilor sale ştiinţifice, precum şi dăruirea lui ca profesor, entuziasmul şi căldura cu care îşi susţinea prelegerile de-a lungul anilor, nealterate de trecerea timpului, apreciate în mod deosebit de peste 50 de promoţii de studenţi ai Universităţii din Bucureşti, au făcut din el un adevărat model pentru tânăra generaţie, aşezându-l în rândul marilor chimişti ai ţării.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com